? Het is onze schuld. We geven het eerlijk toe! Wij zijn dom geweest! Hele site naar de bliksem... Op vrijdagavond 2 oktober rond 21:00 is onze site behoorlijk beschadi gd geraakt. Hoe kan dat nou? Nou, vrijdag 2 oktober wilde onze stagiaire trots iets laten zien. Hij had wat op school geleerd. Hij wist wat phpmyadmin was, en dat zat ook op onze site. Met wat geklooi (Leon, niets zeggen!) kregen we opeens allerlei menu's, en een overkill aan knoppen. Jeroen aan de kant geschoven, want dat wilde we zelf ook wel eens zien! Na exact 10 minuten klikken op knoppen die we niet snappen deed de Markesteensite het niet meer.

Jeroen weer achter de PC gezet, want als daar op school? les in gegeven wordt, moet hij het ook kunnen herstellen. Blozend stamelde Jeroen "Jullie hebben waarschijnlijk op de knop "delete all" geklikt.... Dat staat niet in mijn lesboek wat je dan moet doen" Nou ja, dat leek ons dus onzin, want als het zo gevaarlijk is zullen ze er geen les in geven. Dus wij school gebeld, maar die nemen de telefoon niet op op vrijdagavond! (Trouwens, hele weekeinde niet)

 

 

 

Dan zou je zeggen: zet een backup terug! Helaas, daar zit nou net het probleem. Moeilijk uit te leggen, maar echt mis ging het namelijk bij het terugplaatsen van enkele tabellen uit een backup. Deze bevatte andere (oudere) data dan de andere tabellen. Zo wist de site wel dat de nieuwste artikelen op 1 oktober geschreven waren (middels tabel 1), maar de artikelen zelf waren niet in hun eigen tabel (tabel 3) aanwezig. En ja -ongelogen- onze site bestond uit 78 tabellen, en het lukt niet op de hand deze weer op elkaar aan te sluiten. Dan maar deze misere aangrijpen voor een toch al geplande update!


Wat moet er dan allemaal gebeuren?

- We stappen over op versie 1.5 van Joomla (het programma wat onze site runt) omdat de oude versie geen veiligheid updates meer krijgt.
- De layout wordt aangepast, de Markesteensite wordt breder (veel voordeel voor agenda's, kalenders en fotoalbums) (en grotere foto's)

Als iets niet stuk is moet je er toch niets aan doen?

Nou... Onze site is tussen maart 2008 en september 2009 212.000 maal bezocht (pageviews,dus als je zes pagina's bekijkt ben je zes bezoekers). Op zich natuurlijk leuk, zo'n score, maar wij houden nogal van grote foto's... Er ontstaat tussen de 2 en 3 Gb aan dataverkeer per maand door onze site. En daar moeten we voor betalen! Dus als we daar 15-40% op kunnen?besparen...

Planning:

De vorige verbouwingen van sites konden altijd op verstopte plekjes (zegt /limbo iemand nog iets?), maar dat kan nu niet. We zijn dus enkele weken incompleet!

Changelog:

19 oktober:
-fotoalbum bijgewerkt tot 2008
-youtube converter geplaatst (nu kunnen er weer youtube filmpjes via onze eigen site bekeken worden)
-layout aanpassingen in het CSS

20 oktober:
-static content teruggeplaatst (verhuur, lid en leiding worden, agenda (leeg), enz)
-main menu uitgebreid met links naar deze content
-layout wijzigingen mbt layout foto's, topic titels en topfoto geupdate
-Joomlacomment geinstalleerd (er kan weer gepost worden door iedereen!)

21 oktober:
-Lightbox plugins voor fotoweergave geinstalleerd
-Nieuwe artikel layout (kleinere aanklikbare foto's naast tekst) getest voor site.

22 oktober:
- Alle artikelen tussen 01-04-2006 en 01-04-2007 staan weer online, foto's doen het weer, en alle foto-albums zijn in de desbetreffende artikelen tussengevoegd.

23 oktober:(mooie datum!)
- Fotoupload van alle oude albums. Alle foto's staan weer online, ook al kun je ze nog niet zien

24-27 oktober:
- Programma's uitgezocht om de verhuizing deels automatisch te laten doen. De meeste artikelen staan op 28 oktober weer online, zij het verstopt

28-30 oktober:
- De layout van alle artikelen aangepast. De grote foto's zijn vervangen door kleine, klikbare foto's en de tekst loopt links en recht door naast de foto's.
- Dode links (naar oude sitegedeeltes op wyger.nl) verwijderd, evenals dode links naar andere sites (LSW site, NPS site, enz.)

1 November:
- Alle artikelen zijn weer zichtbaar
- Op enkele reacties na is alles ook weer leesbaar, en de posts komen ook weer in de laatste posts lijst op de voorpagina

2-5 November:
- Achterstallige artikelen online geplaatst (Jotihunt, Zaterdagavonspel, Dakkerdedak)

6 November:
- Het "Read more" teken veranderd in een "lees meer"
- De RSS feeder geinstalleerd *mensen met een abbonement moeten deze upgraden*
- Layout aanpassingen

Jaarplanning

Spearhead Facebook Like Button.

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button