Een wijze griek, Zeno, heeft ooit gezegd dat beweging niet bestaat. Als je de baan van een afgeschoten pijl bekijkt, staat op elk willekeurig moment de pijl precies stil op 1 plek. Dit was voor deze Zeno het bewijs dat beweging niet bestaat. Misschien zou deze griek er na het zien van de stop-motion filmpjes van de Scouts iets anders over denken. Voorwerpen waarvan vaststaat dat ze niet leven, staan inderdaad stil op elk willekeurig moment. Maar door het nemen van een foto, en het voorwerp daarna iets te verplaatsen alvorens weer een foto genomen wordt, lijken ze uit zichzelf te bewegen. We nemen dus een regenachtige zaterdagmiddag, vijf camera's en twee statieven en een hoop creativiteit! Klik maar op "lees meer" voor de video resultaten! Edit 29 juni: alle filmpjes werken!

 

 

Het team Beverlokaal laat zien dat -waarschijnlijk met de juiste toverspreuk- het beverlokaal zichzelf inricht! Als de Beverleiding interesse heeft, moeten ze even met onze vrouwelijke Scouts overleggen...

{youtube width="480"}LqJA7hM8G8c{/youtube}

Een remake van de bekertoren van twee jaar geleden. Groep kabouterlokaal moet het zonder statief stellen, en dat lukt ze keurig!

{youtube width="480"}D02ICr0nOqw{/youtube}

Groep Scoutslokaal werkt als enige met een echt verhaal. In de hoofdrol een slang. Waarschijnlijk zou hier nog veel meer uitgekomen zijn, als er iets meer tijd geweest was.

{youtube width="480"}2wchQmc_XWM{/youtube}

Groep stamlokaal heeft de langste stop motion gemaakt. 44 seconden maar liefst, wat wel aangeeft dat er heeeel veeel foto's gemaakt zijn. En naast het feit dat er heel netjes gewerkt is, zitten er enkele mooie stopmotion truukjes in! Daarnaast hebben ze -net als groep Scoutslokaal- het lef gehad om niet voor een vast camera standpunt te kiezen. de camera moet dus ook stukje bij beetje verplaats worden! Heel netjes gedaan!

{youtube width="480"}XKGgvCac5cw{/youtube}

Hoe maak je zoiets zelf? Dan hebben we al eens eerder besproken, maar die info is ook al wel weer 2 jaar oud. Daar wordt nog gerept van 6 beeldjes per seconde, waar we er momenteel 12 gebruiken. Zorg dat je het gratis programma MonkeyJam op je PC krijgt, want daarmee is het een fluitje van een cent. Je maakt met je camera de stop-motion, en monkeyjam maakt het filmpje. Overigens lukte het ons niet goed om de filmpjes "te verkleinen" (dwz opnemen met gebruik van een codec, zodat je niet filmpjes van enkele gigabytes krijgt), dus daarvoor hebben we een tweede programma gebruikt. We nemen aan dat mensen die vaker filmpjes bewerken op een PC, een beetje weten hoe dat werkt. Zo niet: mail maar!

Mocht je dit leuk vinden, dan kun je ook zelf nog voor time-lapse filmpjes gaan. Dat zijn stop motion filmpjes, maar daarbij wordt van een onderwerp gewoon elke minuut (of iets dergelijks) een foto gemaakt. Als je daar later een filmpje van maakt met 12 of 25 beeldjes per seconde, dan krijg je versneld te zien wat er in werkelijkheid gebeurd is..

{youtube width="480"}_cl0aw87LqA{/youtube}
{youtube width="480"}UQ_QqtXoyQw{/youtube}

Jaarplanning

Spearhead Facebook Like Button.

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button