De RSW! Hèt moment waarop jaarlijks alle Scoutinggroepen uit de regio kunnen laten zien wie er het beste is in scoutingtechnieken. En nèt als elk jaar doet de Markesteen ook weer mee met deze Regionale Scouting Wedstrijden. Vantevoren was bekend dat in een weekeind kamperen op de Waterberg in Arnhem maar liefst 44 patrouilles (eehhh. ploegen heet dat tegenwoordig) de strijd met elkaar aan zouden gaan. Van die 44 groepjes gaan er een helehoop gewoon mee voor de lol, of gewoon om eens te kijken of het leuk is... Maar er gaan ook veel groepjes naar toe om een poging te doen om één van de drie toegangstickets voor de landelijke scoutingwedstrijden te bemachtigen, of voor het Schild! Maar voor dat laatste moet je heel goed zijn, want je zult de overige 43 groepjes achter je moeten te weten houden. De Markesteen stuurde drie patr eeh ploegen. En we zeggen het eerlijk: Naast het feit dat iedereen voor een weekeinde lol en ontspanning ging, was de "ik wil winnen" mentaliteit wel aanwezig... Hoe zou dat aflopen? Klik maar op "lees meer!"

Een verslag van het weekeinde zit er (nog) niet in. Onze razende reporter heeft alleen de eer gehad om het zondagsgedeelte van de wedstrijden te mogen meemaken. Niet onlogisch, want eigen leiding wordt toch geweerd van het terrein. Je kunt vanalles voorzeggen, meehelpen, en dat moeten we niet willen, het is een wedstrijd!

Door de hevige regenbui zondagmorgen loopt het programma aardig uit. Het gevolg is dat wanneer iedereen in de kampvuurkuil plaats neemt voor de prijsuitrijking, we al op onze klompen aan kunnen voelen dat dit een beetje uit gaat lopen. Heel mooi is het enthousiasme van de subkampen te zien, als er nog even gedanst en gezongen mag worden op een leuk stukje muziek. Veel ouders die dit voor het eerst zien zullen ongetwijffeld verrast zijn, dat een RSW nog zoveel voorstelt!

Maar na een stief kwartiertje overleg is de jury eruit. De jury leden betreden het podium, waarbij allen -geheel in thema- de rol van het onschuldige meisje op zich nemen. (Thema was Weerwolven van Wakkerdam) Tot grote hilariteit zijn de juryleden Ivo (Rhedense Pioniers en Scouting Duiven) en Jeroen (André de Thaye) in een rol gekropen die ze ook op de jubjam op zich genomen hadden: Twee dames op leeftijd!

De prijs uitrijking was rumoerig en moeilijk verstaanbaar, maar dat maakte de spanning er niet minder om! Van de 44 ploegen bleek er één uiteindelijk afgezegd te hebben, en één ploeg bleek gediskwalificeerd. Nou ja, op 1 deelnemer na. Onder luid aplaus nam deze zijn badge en de laatste plaats in ontvangst.

Daarna ging de jury (on)rustig verder.. Plek 41, plek 40... De één na de andere ploeg werd opgenoemd, en mocht gaan zitten. Wie ondertussen de Markesteen in de gaten hield, kon zien dat er niet echt sprake was van spanning. Zo laag zouden we toch niet eindigen? Plek 26, plek 25 werd opgenoemd.. En nog steeds stonden de drie ploegen overeind! Na de top 20 werd het toch spannender. Na elke voorgelezen groep steeg de spanning, omdat de naam Markesteen nog steeds niet gevallen was. En de gegevens van de afgelopen jaren leert dat je waarschijnlijk niet allemaal hoog zult eindigen...

De top 15 breekt aan, en nog steeds staan alle Markesteen leden overeind. Ook de aanwezige Markesteen leiding begint zich nu af te vragen hoeveel groepen er nog afvallen voor de naam "Markesteen" klinkt... Plek 14: geen Markesteen. Plek 13: nog steeds geen Markesteen. Plek 12 dan? Nee, ook dat is geen Markesteen. En bij het passeren van de twaalfde plek realisren we ons dat drie van de twaalf nog in de race zijnde ploegen een Markesteen das draagt! 25% van de nog staande deelnemers horen bij ons!

Plek 11 is voor de Markesteen! De ploeg van Sandra, Marit, Thomas H en Rinke heeft de elfde plek weten te bemachtigen! Daarover zo metteen meer. De top 10 staat nog overeind, waarbij de overige twee ploegen zo langzamerhand aan de LSW deelname kunnen ruiken... Plek negen en acht zijn wederom niet voor de Markesteen. Maar op plek zeven is het wèl weer onze beurt. De ploeg van Marijn, met Marije, Feije, Kevin, Viktor en Stijn heeft 35 groepen achter zich gelaten (!) en een zeer verdienstelijke zevende plek ingenomen.

Even later staat alleen de top 5 nog. Maar nog voor we dit goed kunnen beseffen, mag ook ons laatste groepje gaan zitten. Anneke, Wouter, Vera, Syme en Robin laten vele ploegen achter zich, en eindigen op de vijfde plek.

Aan de ene kant heel jammer dat LSW deelname zo dichtbij was.. (En nou maar hopen dat twee groepjes niet naar de LSW kunnen, dan mogen de vierde en vijfde alsnog) Maar realistisch is het wel. Er waren groepen die beter waren. Toch kunnen we er niet omheen: ook voor de Markesteen als geheel was dit een heel bijzonder jaar!

Als we kijken naar de laatste vijf jaar, dan zien we de volgende eindstanden:

2011: 11e, 7e en 5e
2010: 20ste, 19e en 5e
2009: 27ste en 1ste
2008: 17de en 11de
2007: 15e en 3de

Misschien hebben de individuele groepjes niet helemaal hun doel bereikt, maar als speltak Scouts Markesteen hebben we over de hele linie laten zien dat we met zijn allen gemiddeld zeer hoog scoren. Onze minst hoog ge-eindigde scouts (Sorry Sandra) zijn op een haar na al goed voor een top 10 notering! We kunnen het (nog) niet met zekerheid zeggen, maar het zou ons niets verbazen dat de Markesteen de enige groep is die al zijn ploegen bij de top 11 had zitten!

En de foto's staan hier

Jaarplanning

Spearhead Facebook Like Button.

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button