Zaterdag 16 april. De scouts hoeven zich vandaag niet een half uur voor opkomsttijd op de fiets te hijsen, want de opkomst begint thuis! Het is klokslag 10:00 's morgens, als de opkomst begint. Iedereen start zijn PC, en gaat naar de Markesteensite... En die zag er iets anders uit dan vandaag! Inmiddels zijn alle zestien artikelen (met over de 1.800 pageviews) verwijderd. Een zeer bijzondere dag, met een speciale primeur: Markesteen FM! Ons eigen radiostation! Klik maar op "lees meer" voor het hele verhaal!

 

het is even na 09:30 op zaterdagmorgen als Markesteen FM de lucht in gaat. Een experimentje, wat iedereen -hoewel thuis- een beetje een bij-elkaar gevoel zou moeten geven. De deelnemers hebben op dat moment nog bijna een half uur de tijd voor het spel begint. Om 10:00 is het zover. Op het HQ (Headquarters oftewel hoofdkwartier) is het een drukte van belang. Alle PC's loggen in de op gebruikte mailadressen, en de DJ's zijn alle apparatuur aan het testen.

Opdracht 1 gaat klokslag tien uur in de lucht. En nèt als verleden jaar is dat een opdracht die alleen met samenwerken op te lossen is. Onderstaand magisch vierkant moet worden opgelost:

Al vrij snel ontdekken we het voordeel van een radiostation. De mail komt met bakken tegelijk binnen, en via de radio kunnen we die in één keer beantwoorden: Niet gaan gokken, en let op de gele pijlen...

Toch is het na drie kwartier al wel duidelijk in welke hoek het gezocht moet worden. De bovenste "klok" laat plaatjes van de dierenriem zien... En de onderste tabel bestaat uit de getallen 1 tot 12.. Toeval? Nee! Er moet dus aardig wat rondgemaild worden via MSN en mail, maar met ongeveer 55 minuten op de teller geeft Marijn de goede code!

Die code is het begin van het echte spel. Hiermee werden de aliens bevrijd, waarmee het echte spel gespeeld zou worden. Vanaf nu worden er groepjes gemaakt, die een eigen thuisbasis kiezen, waarna een spel met de aliens start wat -niet toevallig- heeeeel erg op de JOTI-Hunt lijkt.... Tussen 13:00 en 17:30 laten de aliens elk half uur een puzzel achter op de Markesteensite. Los deze op, en je weet de coordinaten van de aliens op dat moment.. En voorkom dat de aliens een poster ("Oops! Your base was under attack!") aan je voordeur plakken, want dat kost punten!

Simpel? Ja en nee... De puzzels waren zeer divers. Postcodes verwijzend naar plaatsen  (Eén, Tweede Exloermond, Driehuizen, Vierlingsbeek, Vijfhuizen, Sexbierum, Zevenaar, Achtmaal, Negenhuizen en Den Nul), de top 40 (van de verkeerde week, helaas) in het Nederlands, QR-codes, stratego codes, chinees, de nummers van gerechten bij La Padella, verbouwde muziek nummers.. Noem maar op! En hoe sneller je locaties ontcijferde, deste nauwkeuriger wist je de locatie van de aliens..

En ook de creatieve opdrachten tussendoor leverde punten op. Maar daar draaien de meesten hun hand niet voor om!

Het voert te ver om het hele spelverloop te vermelden. Toch kunnen we enkele hoogte en dieptepunten wel even de revue laten passeren. Naast het feit dat het de aliens gelukt is om er met de fiets van Marije vandoor te gaan, klaagden de meeste aliens steen en been over de gigantisch snelle aanvallen van de jeugdleden als ze in de buurt waren. Fietsen, lopend, de aliens hebben meerdere keren de grootste problemen gehad om uit de handen van jeugdleden te blijven. Daarnaast bereikte ons ook het bericht dat de Bachlaan (waar twee thuis basis van jeugdleden vlak bij elkaar gevestigd waren) in een onneembaar fort veranderd was...

Wat zeker ook wel vermeld mag worden, was de eerste alien attack die live op de radio te volgen was! Alien Niels heeft vanuit de voortuin van Anneke live verslag op de radio gedaan, hoe de poster opgeplakt werd... Daar gaan we in de toekomst nog meer lol mee hebben, dat radiostation! Ook Jeroen, die de helpdesk mailde over een niet te ontcijferen QR code, kreeg live op de radio te horen dat zijn thuisbasis (Karekietstraat) omsingeld was door een alien op de Talingsingel, één op de aalscholversingel, en één op de Rietganssingel...

Om 17:30 werd op de radio het speleinde aangekondigd. En hoe cliché ook, dat doen we natuurlijk met André Hazes' "het is tijd, de hoogste tijd". Een laatste coordinaat volgde, en dat was verrassend genoeg de blokhut... Omdat we elkaar de hele dag nauwelijks gezien hadden, is het gewoon leuk om de dag even met een gezamelijke maaltijd af te sluiten! Dus iedereen een portie patat en een snack, dan een ijsje als toetje, en dan zit de opkomst er al weer op!

En voor alle jeugdleden hebben we goed nieuws. Als je vier uur Cyber Challenge leuk vindt: we hebben ook een variant van 36 uur! Die gaat niet alleen door Velp, maar door heel Gelderland! En een thuisbasis bestaat niet uit 4 leden, maar uit zo'n 40 spelers! Maar goed, die is pas weer in oktober, en daar moet je wel explorer voor zijn!

Jaarplanning

Spearhead Facebook Like Button.

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button