Tja. We moeten ons weer ergens uitkletsen... Een Scoutinggroep die met Welpen, Scouts en Explorers samen "oorlogje" gaat spelen... Dat kan toch niet? Met pijl en buis, en dan nog schieten op mensen ook? En maar klagen dat je hobby militaristisch gevonden wordt? Bij een niet nader te noemen LAN-party probeerde de Markesteen ook al veel goed te praten, maar ondertussen gaat het van kwaad tot erger... Klik maar op "lees meer!"
Natuurlijk, ook wij zouden er voorstander van zijn dat we konden leven in een wereld zonder oorlog. Maar wat voor computerspelletjes geldt, geldt ook voor Scouting-spelen. Heel veel spelen zijn gebaseerd op een tegenstelling tussen goed en kwaad. Smokkelspelen, het wereldberoemde "Capture the president" (ontvoer de president), bos-stratego, noem maar op. In veel spelen wordt spanning opgebouwd met een tegenstelling. Wij tegen hun, goed tegen kwaad, crimineel tegen de politie, smokkelaar tegen douane.... En oorlogje! Het pijl en buis-schietspel is eigenlijk een imitatie van lasergamen of paintballen, maar o zo veel goedkoper... Je moet alleen even leren pijltjes te draaien!
Bij veel Welpen en Scouts is de jaarlijks terugkerende opkomst pijltjes schieten dè gelegenheid om te leren pijltjes draaien. Heel zonde dat deze manier van buitenspelen kennelijk aan het verdwijnen is! Naast het knikker en elastiek-seizoen was het pijl en buis schieten ook iets wat van de ene op de andere dag in de wijken jaarlijks terugkeerde, waarna je weer een maand pijltjes op straat vond... Waarna de volgende rage weer alle aandacht opvroeg, en de met schilderstape beplakte buizen voor een jaar in de kast verdwenen...
Omdat dit spel bij de Scouts en Welpen zeer populair is, probeert Jasper al een paar jaar te regelen dat we een keer met beide speltakken samen kunnen spelen. Hoe groter de teams worden, deste spannender het spel! Er is echter altijd één probleem: voor de veiligheid is het verplicht een (veiligheids)bril op te hebben tijdens het spel. Jaarlijks gebeuren er veel ongelukken met pijltjes in ogen, en daar zitten we bij de Markesteen niet op te wachten! Gelukkig is het ons de afgelopen periode gelukt om meer brillen te bemachtigen, en genoeg kinderen konden zelf iets goed afsluitends van huis meenemen! En als dan ook nog op het laatst de Explorers mee willen doen, dan wordt het echt een mega-spel met meer dan 60 tot de tanden bewapende jeugdleden en leiding!
In meerdere rondes werden diverse varianten gespeeld, waarbij telkens de vlag van de tegenstander overwonnen moest worden. Teams bleken redelijk aan elkaar gewaagd, al lieten de eerste rondes duidelijk zien dan slecht samenwerken en geen plan van aanpak maken één team aanzienlijk zwakker maakte dan de andere. Gelukkig leert iedereen aldoende, en waren de laatste spellen al van veel betere kwaliteit! En wie weet.... Komt het volgend seizoen nog wel eens terug, maar dan met alle speltakken!

En de foto's staan hier!

Maar goed, allereerst is het nu tijd voor vakantie! We wensen iedereen een fantastische zomer toe, en -eventueel ook een geweldig zomerkamp- en we zien elkaar terug op 11 september met het overvliegen.

Jaarplanning

Spearhead Facebook Like Button.

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button