Jaarlijks wordt er voor de Scouts van Regio Klein Gelderland een Volleybaltournooi georganiseerd. De Markesteen laat de Scouts zelf kiezen naar welke regioactiviteiten we moeten gaan, en we hebben sterk de indruk dat onze Scouts alles leuk vinden... Maar heeft zo'n volleybaltournooi nou wel zin? We hebben drie keer 30 a 40 minuten geoefend, terwijl andere groepen misschien veel vaker volleyballen.. Daarnaast zullen de groepen die al drie jaar of langer meedoen, veel meer ervaring hebben? Toch zijn een aantal jeugdleden resoluut: Wij willen meedoen! En na drie weken waarin we elke week een beetje oefenen, wil ongeveer de helft van de Scouts wel meespelen. We kunnen dus twee teams maken met die vijftien leden! Helaas gooit de griep roet in het eten: we spelen uiteindelijk met zijn negenen...
De dertien groepen worden in twee poules verdeeld. De beide Markesteen groepen zitten niet bij elkaar in de poule, dus ze zien elkaar niet gedurende het poulegedeelte van het tournooi. Markesteen 1 (Thomas Blanken, Matthijs, Thijmen en Wouter) zou het zwaar gaan krijgen was de prognose. Niet alleen met 4 spelers, maar ook qua sterkte geen verwachte winnaar. Er is totaal niet geoefend op het spelen met vier mensen, en voor de Scouts met een beetje ervaring: de spelverdeler midvoor werd dan wel niet vaak als spelverdeler gebruikt, maar deze persoon kan ook goed ballen die te zacht richting net gaan nog een duwtje na geven. Dat zorgt dus voor best wat balverlies op eigen helft. En aan de andere kant hebben de meeste teams zo weinig ervaring dat niet teveel gaten laten vallen in je verdediging best moeilijk is. Helemaal wanneer je slechts met zijn vieren in het veld staat!
De eerste wedstrijd is tegen Lido '76 (teamnummer niet onthouden). Er is een trage start, waarbij men gelijk achter komt. Dat duurt echter niet lang, waarna het team opgewarmd raakt. Na een krap kwartiertje spelen staat de stand toch op 20-10 in het voordeel van Markesteen 1! Daar staat het team toch wel even van te kijken... De tweede wedstrijd. De tegenstanders waren in het begin veel te sterk voor Markesteen 1. Echter had dit team zeven spelers, waarvan er drie op de bank moesten. En stonden alle sterke spelers bij elkaar, zodat na enkele keren wisselen een heel jong team van net overgevlogen Esta's tegenover de Markesteen 1 stond. Helaas hadden deze tegenstanders moeite met het "tegen je verlies kunnen". De jongste spelers moesten het behoorlijk ontgelden als er een punt verloren werd. En daar gingen ze niet beter van spelen...
Nee, dan speelde Markesteen 1 veel beter samen. Wel maakte deze tegenstanders onbedoeld nog een aardig compliment aan Markesteen 1 door op te merken dat ze het vervelend vonden dat ze gelijk tegen zo'n gevaarlijke groep als Markesteen 1 moesten.. Ook de tweede wedstrijd werd uiteindelijk gewonnen, al was het puntenverschil een stuk kleiner dan in de eerste ronde. En eerlijk is eerlijk: je gaat er toch een beetje in geloven! Er zijn al twee van de vijf poule wedstrijden gewonnen.... Dit zou nog wel eens leuk kunnen worden! De derde wedstrijd was tegen de gedoodverfde winnaar van deze poule: de S1 -oftewel Arentheem. En eerlijk is eerlijk: het kijken naar dit team was een genot door het vele overspelen en de lange rally's. Ook het mooi wegpoetsen van elkaars fouten was geen probleem voor dit team... De S1 stelde 1 speler beschikbaar aan de Markesteen, zodat er vijf tegen vijf gespeeld kon worden.
En binnen twee minuten is de toon gezet. De Arentheem dicteert de wedstrijd. Eerst nog denkt de Markesteen 1 -die toch een beetje in de winning mood blijft hangen- dat ze er mee weg kunnen komen, maar er wordt best slordig gespeeld. Heel veel onderhandse ballen die makkelijk bovenhands genomen konden worden, en bovenhands allerlei varianten, behalve de gewone met twee handen! Binnen enkele minuten wordt de Markesteen 1 goed afgedroogd, en kijkt tegen een achterstand van meer dan tien punten aan, die niet meer in te halen is. Na deze wedstrijd is er een pauze, en kan de strategie even herzien worden. Er wordt door de team-captain priveles gegeven aan Thomas, en Jaap en Roeland proberen Matthijs zo ver te krijgen iets minder vaak onderhands te spelen... Zou dit helpen?
En of het helpt! Na de verloren wedstrijd 3 worden de andere twee wedstrijden gewonnen, zodat in het eindklassement alleen de S1 hoger eindigt. Markesteen 1 verliest één wedstrijd, Arentheem 1 verliest niets! Dan gaan we naar Markesteen 2, met Sandra, Marijn, Yannick, Vera en Anneke in de andere poule. De eerste wedstrijd wordt glansrijk gewonnen met 41-21, en daarna wordt het een beetje saai. Nou ja, niet om te spelen, maar het verdere verloop van hun spel is in twee woorden samen te vatten: ALLES GEWONNEN! Niet één wedstrijd verloren, niet één keer in gevaar geweest. Dus samengevat: Markesteen 1 is tweede in hun poule, Markesteen 2 is eerste in de andere poule.
Na de poulewedstrijden werd niet overgegaan op een grand-slam tournooi (verliezen is uitvallen, winnen is door naar hogere ronde), maar de poulewedstrijden werd per team 1 wedstrijd gespeeld tegen het team uit de andere poule die op dezelfde plek geeindigd was. Dus de nummers 1 van de poules streden om plaats 1 en 2 in het eindklassement, de nummers 2 van de poules streden om plek 3 en 4, enz.. Omdat dit systeem niet helemaal duidelijk was voor de jeugdleden was het niet echt duidelijk dat Markesteen 1 een halve finale speelde, en Markesteen 2 de finale... Misschien maar beter ook, want dat zou alleen maar extra stress met zich meebrengen.. En beide wedstrijden zijn op twee velden naast elkaar.
En nu mag Markesteen 2 zijn tanden stukbijten op S1 - Arentheem. Beide finalisten hebben tot nu toe alles gewonnen, en kennen het probleem "wat moet je doen als je achter staat?" niet, en willen beiden zeer graag winnen... Als dat maar goed gaat... De Markesteen 2 begint niet zo sterk, en kijkt -voor het eerst- tegen een achterstand aan. Het gevolg daarvan is dat er zeer onrustig gespeeld wordt, met veel onnodige fouten. Gelukkig wordt de rust terug gevonden (al moet de leiding nog vaak zeggen "rustig blijven!!!"), waarna Markesteen 2 langzaam aan weer gelijk komt, en nu komt S1 voor het eerst in hun tournooi onder druk te staan. En dat gaat mis! Het is onmiskenbaar zo dat S1 zeer grote verschillen in volleybal-niveau heeft. Enkele spelers zijn gewoon de allerbesten van het tournooi (ja, beter dan de Markesteen-spelers), een aantal ook niet! Het is moeilijk om dan sportief te blijven, en de mindere spelers ook gemotiveerd te houden, niet te gaan schelden, enz... Dus waar de Markesteen 2 in het begin veel moeite had om door de verdediging van S1 te komen, moest je nu gewoon "om de beste spelers van S1 heen gooien!" De mooie rally's en het oplossen van elkaars fouten lukte door de stress niet, dus kassa voor Markesteen 2!
Markesteen 1 is gelijkertijd bezig aan de halve finale, en speelt -ook weer mede omdat men op dat moment niet weet dat het de halve finale is- zeer relaxt. Na het verlies van de derde poule wedstrijd is men steeds beter gaan spelen, en wordt goed samengewerkt. Vanaf het begin loopt het gelijk op, maar na een minuut of vijf begint de Markesteen 1 voorsprong op te bouwen. Niet zoveel, maar wel geleidelijk aan steeds meer, waardoor ook zij de wedstrijd naar zicht toe kunnen trekken. Zo kan het dus gebeuren dat beide teams uitbundig naar elkaar toe rennen na het eindsignaal.. Ook al vragen ze zich af of dit nu alles is?
En het is alles! We sluiten af met de prijsuitrijking, waarbij de Markesteen een derde en een eerste plaats behaald. Wederom een wisselbokaal, dus er moet nu echt een prijzenkast komen (Sander?) Was het leuk? Ja! Je hoeft echt niet goed te kunnen volleyballen om een zaterdagmiddag lol te hebben! Maar sportiviteit en tegen je verlies kunnen is wel belangrijk. En volgend jaar? Nou, niet veel keuze! We doen gewoon weer mee, want we moeten de wisselbokaal verdedigen!

En de foto's staan hierrr!

Jaarplanning

Spearhead Facebook Like Button.

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button