Op de eerste zaterdag van september wordt jaarlijks de Airborne wandeltocht gelopen.De Airborne wandeltocht is het grootste eendaagse wandelevenement ter wereld. Jaarlijks lopen er 30.000 tot 35.000 wandelaars mee, en er worden wandelaars uit veel verschillende landen ver wacht. Naast veel dagjesmensen lopen er veel politiecorpsen en militairen mee (ja, en die delen stickers uit!) Je kan kiezen uit vier afstanden: 10 kilometer, 15 kilometer, 25 kilometer of zelfs 40 kilometer. (iets voor de die-hard explorers?)Ook zijn er medailles te verdienen. Elk jaar komt er eentje bij, en dat is dit jaar (2010) de 64:

 

Ter nagedachtenis van de oorlog?

Ja, de Airborne wandeltocht is een wandeltocht die aan de slag om Arnhem herinnert.

In 1944 was het grootste gedeelte van Europa door Duitsland bezet. Een aantal landen, waaronder Canada en de Verenigde Staten van Amerika, maar ook Engeland, besloten de krachten te bundelen om Europa te bevrijden. (ze worden ook wel de geallieerden genoemd) Op 6 juni 1944, ook wel D-Day (engels voor de dag) worden de duitsers via de Franse kust aangevallen. In de daarop volgende twee maanden stormen de geallieerden noordwaards, tot ongeveer de nederlandse grens. Wat de geallieerden graag willen, is via Nijmegen en Arnhem het duitse Ruhrgebied intrekken, om zo snel mogelijk Duitsland vanuit het hart te verslaan. In Nederland zijn alleen nog veel duitse legers, en men vreest dat belangrijke bruggen opgeblazen zullen worden, waardoor de geallieerden afgeremd zullen worden.
De geallieerden willen die bruggen zoveel mogelijk veiligstellen, om zo een snel einde aan de oorlog te kunnen maken. Er wordt een operatie op touw gezet, om vijf belangrijke bruggen als eerste veilig te stellen. De Rijnbrug in Arnhem is de belangrijkste. De operatie heet "Market Garden", en begint op 17 september 1944. Allereerst voerden engelse bommenwerpers aanvallen uit op afweergeschut en kazernes in de buurt van Arnhem. (Daarbij werd ook door een ontploffend munitie-pakhuis van de duitsers veel schade toegebracht aan de opvang voor psychiatrische patienten in Wolfheze.) Daarna begon men met het droppen van parachutisten.

Op het kaartje kun je zien waar hier in de buurt de parachutisten gedropt werden. In totaal werden er meer dan 33.000 parachutisten gedropt, meer dan 150 kilometer in het vijandige gebied! Omdat de engelse luchtmacht niet genoeg vliegtuigen had om alle parachutisten in één keer te droppen, werd er op meerdere dagen na elkaar gevlogen. (Om heel nauwkeurig de landingsplaats te kunnen bepalen werd er alleen overdag gevlogen)

Met enkele dagen werd duidelijk dat de duitse weerstand veel groter was, dan men verwacht had. De Rijnbrug veranderde in "a bridge too far" (een brug te ver). De geallieerden moesten zich terugtrekken ten zuiden van de Rijn, door veelal 's nachts de rivier over te zwemmen. In de periode september tot november 1944 werd wel zuidelijk Nederland bevrijd, maar Arnhem bleef in duitse handen. Het zou uiteindelijk tot april 1945 duren voor Arnhem (en Velp) bevrijd werden. Van de binnenstad van Arnhem bleef weinig over, zoals hier aan de Eusibius kerk te zien is. Toch werd de Rijnbrug, die enkele dagen door de geallieerden bewaakt was, uiteindelijk door de Amerikanen zelf stukgeschoten. Dit gebeurde nadat de operatie mislukt was, en men na de winter vanuit het oosten de bezetters de pas af wilden snijden.


?

Bij de slag om Arnhem vielen aan geallieerde zijde ongeveer 2.900 doden. Voor een groot gedeelte waren dit militairen die hier niet vandaan kwamen, en hun leven op het spel zette om ons te bevrijden. Ze liggen begraven op de oorlogsbegraafplaatsen in de omgeving. Veel veteranen(oud-militairen) vinden ook nu eigenlijk nog dat ze gefaald hebben, omdat de operatie uiteindelijk mislukte. Veel mensen uit Nederland denken daar anders over. Vrijwel jaarlijks worden de veteranen geeerd om hun inzet, en de doden herdacht (bijvoorbeeld 4 en 5 mei, of de herdenking in Gelredome in 2004). Een gedeelte van de opbrengst van de Airborne wandeltocht is bestemd voor de veteranen.

 

Jaarplanning

Spearhead Facebook Like Button.

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button