Wat gaan we dit jaar weer op het verlanglijstje zetten? Een "echte Scout" zou natuurlijk ook eens wat dingen op zijn verlanglijstje kunnen zetten, die voor scouts handig zijn. We sommen hieronder enkele dingen op.
100% Shirts

Inmiddels wereldberoemd in Nederland, en niet alleen bij leiding! De 100% T-shirts zijn er in diverse varianten, en het gevolg van een promotiecampagne van Scouting om de wereld te laten zien dat je scouting niet in een hokje kunt plaatsen... Ze kosten 12,50 EUR bij de Scoutshop, met keuze uit meerdere teksten!

Zaklamp

Zaklampen zijn er in alle kleuren en maten. De creme-de-la-creme blijven de Maglites met hun levenslange garantie. Ze zijn verkrijgbaar voor batterijen of oplaadbare accu (heel duur), maar bijvoorbeeld ook voor de kleine penlights, de "kleine" batterijen. Tegenwoordig komen ook steeds meer Led-lights op de markt. Dit zijn zaklampen die op Ledjes werken (ledjes zijn die hele kleine rode lampjes in TV's en stereo-torens). Ze zijn heel zuinig, waardoor een set batterijen heel lang mee kan. Vaak hebben ze ook weinig batterijen nodig, zodat ze lekker klein zijn. Ook hebben de ledlampjes een extreem lange levensduur (breken niet!), en hoeven dus nooit vervangen te worden.

Petzls

Petzls lijken op de lampjes die sommige dokters op hun hoofd hebben. Of mijnwerkers. Het grote voordeel is, dat je beide handen vrij hebt, en dat het licht met je hoofd meedraait. Deze hoofdlampen heten Petzls, omdat dit de bekendste fabrikant is/was. Inmiddels hebben ook veel andere fabrikanten deze hoofdlampen ontdekt. Ook hier geldt net als bij zaklampen: Er zijn Led-versies die heel zuinig zijn en wat minder licht geven, en er zijn halogeen versies met meer batterijen (meer gewicht), kortere brandduur op één accu/batterijlading, maar meer licht.

Zakmessen

Voor Kabouters, Bevers en Welpen is dit nog niet zo'n geschikt kadootje (sterker nog: niet toegestaan om mee te nemen), maar Scouts, Explo's, Pivo's en leiding hebben er (bijna) allemaal één op zak. Ook op deze markt is van alles te verkrijgen. Ook hier geldt weer: je moet 'em wel meezeulen, dus de kleine, ouderwetse Victorinox of Wenger heeft op dat punt een duidelijk voordeel. Messen met houder, die aan de riem en broek vastgemaakt moeten worden zijn vaak "te groot om handig te zijn". Denk hierbij aan de Rambo-messen, vaak nog met een hol handvat vol survivalspul en kompas. Deze kunnen beter niet gekocht worden. Daarnaast zijn er ook veel immitatie Wengers/Victorinox op de markt. Een echte heeft de merknaam heel klein onder het snijvlak vermeld staan. De "neppers" blinken vaak uit in extra atributen. Kurkentrekkens, schroevedraaiers, zaagjes, noem maar op. Maar hou in de gaten als één van deze "tools" de behuizing ontwricht (door iets te enthousiast gebruik), ben je alles kwijt. Daarnaast zijn er tegenwoordig veel "Buck-knife" achtige messen te koop. Deze hebben een metalen behuizing, met meestal gewoon 1 mes wat open kan klappen. Bijzonder sterk, en relatief "veel waar voor je geld".

Survival: het SAS handboek

Primitief overleven is een onderwerp waar veel boeken over geschreven zijn. E?n van de bekendste (zoniet: de bekendste) is het boek van de Britse "Special Air-Service". Dit elite-korps van het Britse leger wordt getraind voor het uitvoeren van zware operaties in alle delen van de wereld. Het boek gaat over het primitief overleven en geeft uitleg over het maken van vuur zonder lucifers, eetbare planten en dieren, koken, orientatie met behulp van sterren, knopen, zelf gereedschap maken, noem maar op! Driekwart van het boek is gewoon leuk om te lezen, en kun je waarschijnlijk nooit in de praktijk brengen. Toch staan er ook wel zaken in die naast interessant ook heel handig kunnen zijn. (Voor Scouts en ouder.)

Isolatiematje

Ga je enkele keren per jaar met ons hiken met bepakking, en zeul je dan altijd dat eierdoppen-matje of je luchtbed en pomp mee? Zet eens een zelf-opblazend lichtgewicht isolatiematje op je verlanglijstje. Ook deze zijn er in alle soorten en maten, en prijzen(!!!). Er zijn super-comfortabele lichtgewicht matjes die heel klein opgevouwen kunnen worden, en zo'n 150 euro kosten. Lekker links laten liggen, die worden pas interessant als het hike-virus je gepakt heeft, en je zelf enkele keren per jaar door europa gaat trekken. Ook beneden de 50 euro is er veel mogelijk. (ook weer: Scouts en ouder)

Thermoskan.

De winter staat voor de deur, en eind januari komt de AWH er weer aan. Maar bij elke van te voren aangekondigde tocht kun je vantevoren even een thermoskan warme thee, koffie, chocolademelk of soep meenemen. En als je bij de eerste pauze dan een lekker kopje soep bij min vijf kunt nemen.... Let alleen wel op! Voor tochten kun je het beste de metalen, dubbelwandige thermoskannen nemen. Standaard zit hier een dop bij die gelijk als mok te gebruiken is. Er zijn verschillende groottes, en je moet in de gaten houden dat anderhalve liter ook gelijk anderhalve kilo aan bagage is. Bij diverse winkels worden ze verkocht tegen zeer uiteenlopende prijzen. (kijk bijvoorbeeld eens bij de Hema, alvorens naar de zwerfsport-speciaalzaak te rennen)

Kompas

Goede kompassen zijn best prijzig. Onze standaard kompassen (die groene doosjes) kosten bijvoorbeeld al gauw 40 euro. Da's best veel voor een instrument wat (bij scouts en hoger) slechts enkele keren per jaar gebruikt wordt. Wil je toch zelf een kompas hebben, hou er dan rekening mee dat er mee "geschoten" moet kunnen worden, want voor alleen noord-oost-zuid-west kun je ook een kompas van 1,50 EUR gebruiken. Digitale kompassen zijn steeds meer in opmars, maar voor iedereen die met een gewoon kompas kan schieten, hebben ze nauwelijks toegevoegde waarde.

Stafkaart

Wil je de leiding te slim af zijn? Het terrein beter kennen dan de mensen die de tocht uitgezet hebben? In de meeste boekwinkels zijn de door ons gebruikte millitaire stafkaarten (schaal 1:25.000) te koop. Deze kosten een euro of acht. Alle gebouwen binnen het gebied staan erop! Ook vrijwel alle paden. De kaarten zijn zijn genummerd, en "onze eigen kaart" heeft nummer 40B. Leuk voor aan de muur, of handig tijdens een AWH. Laat de organisatie alleen niet merken dat je er één op zak hebt...

Af-rits-broek

Wat doen we vandaag aan naar Scouting, of nemen we mee op kamp? Zeker in het voorjaar en de vroege zomer een vraag waar je soms even over na moet denken. Zou het warm genoeg worden voor een korte broek? Met een af-rits-broek, ook wel Life-Line's genoemd (naar de beste fabrikant) hoef je daar niet over na te denken. Doordat de pijpen af te ritsen zijn, heb je zowel een korte als een lange broek. En heb je tevens een broek met veel zakken, want de meeste hebben naast de standaard voor- en achterzakken nog twee extra zakken op de bovenbenen, waar veel in kan. Dit kan alleen best een lastig kadootje zijn, omdat er tegenwoordig veel merken deze broeken maken, en je waarschijnlijk zult moeten passen om zeker te weten dat je er een hebt die je op het lijf geschreven is.

Opwind-radio.

Zeker op meerdaagse kampen (waarbij we een radio toestaan!) kan een beetje muziek best leuk zijn. Of waarom wordt dat kamp nou nèt gehouden tijdens een wedstrijd van het Nederlandse elftal? En wat is de weersverwachting voor morgen? Goed, een kleine radio op knoopcellen, met een koptelefoon vertelt je ook wat je wilt weten, maar er zijn opwind-radio's op de markt, die na twee minuten opwinden al gauw een kwartier radio op huiskamersterkte bieden. En met zijn allen luisteren is toch veel leuker?

Sports-towel

Bij diverse buitensportzaken zijn deze sporthandoeken verkrijgbaar. Ze zitten meestal (spat)waterdicht in een kokertje, en wegen bijna niets. Ook om de ruimte die ze innemen hoef je het niet te laten. Ze hebben een enorm absorberend vermogen (=nemen heel veel vocht op), niet pluizend, en in de meeste gevallen ook nog sneldrogend. Ideaal als je tijdens een hike een wolkbreuk ontmoet hebt. Of tijdens een meerdaagse hike met bepakking kunnen ze in plaats van een gewone handoek gebruikt worden. Let op, door hun enorme vochtopname is een kleine sports-towel al geschikt om je compleet mee af te drogen na het douchen (40x50 cm)

Leatherman tool

Wie kent ze niet? De echte Leatherman lijkt dichtgevouwen op twee zakmessen tegen elkaar, maar opengeklapt komt er veel gereedschap tevoorschijn. De echte Leathermans zijn echter onbetaalbaar en kosten nieuw al gauw 100 euro. Er zijn redelijke immitaties op de markt, maar ook veel rotzooi. (Let op, ook weer Scouts en ouder)

Kampeer-krukje.

Er zijn diverse soorten lichtgewicht kampeer-krukjes en stoelen op de markt, die het leven van een Scout tijdens (zomer)kamp kunnen veraangenamen. Ze zijn verkrijgbaar vanaf 10 euro, en de prijzen lopen op tot 40-50 euro voor de complete stoel met armleuning en limonade-houder. (De kwalitatief niet eens zoveel mindere variant wordt nogal eens via bouwmarken aangeboden)

Handenwarmers/Heat Packs.

In het koude seizoen zijn een (stel) handenwarmers een ideale uitkomst! De met gel gevulde zakjes bevatten een metalen muntje, wat je moet laten klikken, waarna de gel wit wordt en langzaam begint te stollen. Daarbij worden de zakjes heerlijk warm, afhankelijk van de buitentemperatuur kun je er wel drie kwartier comfort van hebben! En het mooiste is dat ze na gebruik gewoon weer opgeladen kunnen worden, door ze een kwartiertje in kokend water te leggen! Duur? Welnee! Ze worden her en der verkocht voor 2,50 EUR per stuk of minder! De ANWB verkoopt ze voor 3,95 EUR, maar ook blokker heeft ze soms in het assortiment. Ook Dump- en buitensportzaken verkopen ze.

Voor de werking kun je op Google zoeken, maar het is een ingewikkeld proces. De zakjes bevatten een vloeistof, die eigenlijk bij kamertemperatuur gestold moet zijn. Omdat er echter geen voorbeeld-kristallen aanwezig zijn in de bag, "vergeet" de vloeistof hoe het zich moet kristalliseren. Door het muntje te klikken wordt de kristallisatie (zichtbaar!) in gang gebracht. Je ziet de kristallisatie zich snel over het pack uitbreiden. En net als water, wat bij bevriezen warmte afstaat (het water wordt kouder door het afstaan van warmte) doet de gel dit ook. Na ongeveer een uur is alle gel gekristalliseerd, en is het pack hard geworden. Wanneer het pack gekookt is, en alle kristallen verdwenen zijn, kun je je het laten afkoelen en is het gereed voor hergebruik. Wanneer het koken echter te vroeg gestaakt wordt, en er nog kristallen aanwezig zijn, en is binnen de kortste keren alle vloeistof weer gekristalliseerd.Duur?

Ja, kwaliteit kent zijn prijs. En het is niet onze bedoeling kadootjes van honderden euro's te promoten. Echter hoeven jeugdleden niet per-se de beste kwaliteit te hebben als instap. Wanneer het product bevalt, kan het jaren later alsnog verruild worden voor iets beters. Daarnaast hebben wij enkele slordige jeugdleden waarbij wij al vermoeden dat een echte Maglite weggegooid geld is. Er zijn echter zat alternatieven. Kijk alleen uit met rotzooi. Nep-Leathermans van 4,95 euro zijn weggegooid geld, en geven nog risico ook. Daarnaast worden er via sites als Marktplaats.nl en anderen ook genoeg (bijna nieuwe) spullen aangeboden. Ook het aanbod van verschillende winkels vergelijken kan veel geld opleveren.

Waar te koop?

Arnhem kent meerdere buitensportzaken, waaronder Bever Zwerfsport en Perry Sport de bekendste zijn. Ook op de Jansplaats zit een grote Outdoor sportzaak, maar deze legt de nadruk op kleding. Ook kan men bij de Scoutshop nabij station Presikhaaf terecht, en is er bij Dump Boon ook veel van bovenstaande lijst te vinden

Jaarplanning

Spearhead Facebook Like Button.

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button